× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Podpolianske derby prvýkrát pre Zvolen, spokojní obaja tréneri


16.02.2021

Po desaťdňovej pauze opäť naskočili do kolotoča súťažných stretnutí všetky tímy Tipos extraligy. Výnimku netvorili ani Zvolenčania s Detvanmi, ktorí si zmerali sily v Podpolianskom derby. Duel lepšie zvládli domáci, a tak si pripísali ďalšie tri body do tabuľky.

 

Od úvodu stretnutia boli aktívnejší domáci hokejisti, avšak skóre paradoxne otvorili zverenci trénera Ernesta Bokroša. Puk sa dostal na hokejku Lukáša Lalíka, ktorý ho poslal do odkrytej bránky „rytierov“. V závere prvého dejstva sa ocitol pred gólmanom hostí osamotený Václav Stupka, ktorý rozvlnil sieť, a tak sa išlo do kabín za nerozhodného stavu jeden - jeden. Už po tridsiatich štyroch sekundách druhej dvadsaťminútovky sa v podobnej situácii ako domáci krídelník ocitol Ladislav Ščurko, ktorý sa takisto nemýlil a znova viedla Detva. Zvolenčania však mali výhodu presilovej hry. Peter Hraško delovkou od modrej trafil odkrytú časť Petríkovej bránky a stav bol opäť vyrovnaný. „Veľmi dôležitý bol vyrovnávajúci gól na dva dva,“ stručne no výstižne komentuje domáci kormidelník Peter Oremus. V závere druhého dejstva bol vylúčený hosťujúci Matej Ľupták, a tak sa domáci ocitli znova v početnej výhode. Opäť z toho bol gól, tentoraz sa presadil Allan McPherson. „Mrzia ma zbytočné vylúčenia, z ktorých sme napokon aj dvakrát inkasovali,“ vyjadruje sa tréner Detvy.

 

Priebeh posledného dejstva nebol pre oko diváka oslnivý, no jeho záver to vynahradil. Do konca tretej tretiny ostávalo päť minút. Zvolenčania sa dostali do prečíslenia dvoch proti jednému po výbornom čítaní hry Juraja Mikúša. Umná prihrávka Kelemena našla Radovana Bondru a ten nemal problém zvýšiť na 4:2. „Všetko začalo napádaním. Zatlačili sme súpera za ich bránu, preto prišla zlá rozohrávka, ktorú Juraj Mikúš prečítal v strednom pásme. Následne Miloš  nezaváhal, tentokrát mi to krásne prihral a bol z toho gól,“ opísal situáciu šťastný strelec gólu.  Detvania mali možnosť spraviť niečo so zápasom tri minúty pred koncom, keď bol vylúčený domáci Melancon. Pri hre šiestich proti štyrom to aj využili, keď sa strelecky nemýlil Tomáš Klíma a dráma sa mohla začať. Tím spod Poľany mal deväťdesiatšesť sekúnd na vyrovnávajúci gól. „Medvede“ to skúsili opäť bez brankára, avšak tentokrát to nevyšlo. „Ešte sa dalo vyrovnať. Ja som tečoval ,Syčovu´ strelu, brankár to chytil so šťastím,“ hovorí strelec kontaktného gólu Klíma.

 

Zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

Zo zisku troch bodov sa napokon tešil Zvolen. „Ak to porovnám s predošlým zápasom proti Zvolenu, tentoraz sa hralo omnoho pokojnejšie, nebolo toľko zbytočných emócii, naopak, hral sa hokej,“ hodnotí Klíma. „Pre nás to bol smolný zápas, mohli sme tu kľudne uhrať body, tie sú dôležité v každom zápase, pretože v závere sezóny nám môžu chýbať,“ upozorňuje útočník Detvy. Tím okolo kapitána Ladislava Ščurka porazil v aktuálnom ročníku mužstvo spod Pustého hradu doposiaľ štyrikrát. Piatu výhru si však zverenci trénera Bokroša na svoje konto nepripísali. Bývalý reprezentačný kouč zápas hodnotí pozitívne. „Aj napriek prehre, nemôžem povedať, že by sme hrali zle - zaslúžili sme si bodovať. Zápasy sa však hrajú na góly a tie sme dali dnes len tri. Celkovo však tím dobre pracoval, ale prehra proti Zvolenu už jednoducho musela prísť. Gratulujem súperovi k trom bodom.“

 

Dôvody nepriaznivej, no už ukončenej série prehier s tímom spod Poľany vysvetľuje aj strelec štvrtého gólu domácich Radovan Bondra. „V zápasoch proti Detve vytvárame príliš veľký tlak, z toho väčšinou vyplýva inkasovanie prvého gólu, prípadne máme v istých momentoch zviazané ruky,“ hovorí dvadsaťštyriročný forvard. „Pred zápasom sme si povedali aby sme neboli v laufe, pretože Detva bola jediným súperom, ktorý nás dokázal poraziť štyrikrát v aktuálnom ročníku. Potrebovali sme sa z toho spamätať, a to sa nám podarilo,“ pokračuje. „Zápas hodnotím pozitívne, keďže sme mali väčšinu duelu hernú prevahu, boli sme silní na puku a v neposlednom rade sme si dokázali vytvoriť výborné šance,“ hodnotí najlepší strelec Zvolena. Spokojnosť s výsledkom panovala aj na strane trénera domáceho celku, ktorý oceňuje množstvo vytvorených šancí. „Vstup po desaťdňovej prestávke hodnotím pozitívne, keďže sme zvíťazili. Myslím, že sme získali všetky tri body zaslúžene, pretože sme si vytvárali šance a vyvíjali tlak. Samozrejme, v závere sme si to skomplikovali, avšak tri body tešia a v tomto štýle musíme pokračovať ďalej. Jediné čo ma mrzí, že nepadlo viac gólov,“ uzatvára hodnotenie duelu tréner HKM Zvolen Peter Oremus.

 

autor: Patrik Ľupták | grafika: Patrik Ľupták

 

PODOBNÉ ČLÁNKY